Artă-mă!

Bun găsit!

Dragul nostru vizitator, te-ai întâlnit deja cu cavalerul misterios, ți-a stârnit curiozitatea și ai scanat codul QR. Ai pătruns în lumea Artă-mă!

Artă-mă!

Ți-am pregătit experiențe inovatoare, evenimente surprinzătoare, lecții interactive, prin care ne vom apropia împreună de valorile, tradiția artistică și patrimoniul cultural al Băii Mari. Și, mai ales, ne vom împrieteni!

Proiect realizat în parteneriat cu Yellow Shirts, finanțat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Baia Mare (program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea) și Municipiul Baia Mare (finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în domeniul cultură).


Artă-mă!

ARTelierele, organizate de către Yellow Shirts în parteneriat cu muzeul nostru au debutat la finalul lunii septembrie. Activitățile creative – ateliere de desen și de pictură – au fost transformate în experiențe de neuitat prin magia culorilor și a simțurilor. Cromatica inspirată de peisajele și motivele picturale ale picturii băimărene, au fost puse în valoare de vizitele multisenzoriale și de numerele de magie din galeriile muzeului.

Voluntarii Yellow Shirts au adus peisajele băimărene din picturile Centrului Artistic înapoi pe străzile orașuli! Alături de un cavaler misterios, voluntarii internaționali Artă-mă au ieșit în calea trecătorilor și le-au oferit planșe tip carte de colorat care corespund lucrărilor din patrimoniul muzeului. Demersul își propune creșterea gradului de conștientizare privind moștenirea culturală a orașului și apropierea membrilor comunității de aceste valori artistice.


Programul activităților

Între 20 august și 15 noiembrie, ne întâlniți pe străzile Băii Mari! Cavalerul misterios însoțit de voluntarii Yellow Shirts vă spun totul despre proiect, vă “semnalează” locul unei activități… surprinzătoare – fie ea proiecție video ori atelier – sau vă oferă un strop de artă… la pachet! Scanați codul QR imprimat pe totemul stradal!

Ateliere de pictură

ARTelierele, organizate de către Yellow Shirts în parteneriat cu muzeul nostru au debutat la finalul lunii septembrie. Activitățile creative se transformă în experiențe de neuitat prin magia culorilor și a simțurilor. Ateliere de desen și de pictură pun în valoare cromatica inspirată de peisajele și motivele picturale ale picturii băimărene în moduri atractive, variate și mai ales surprinzătoare!

Ateliere de modelaj

ARTelierele de modelaj dezvoltă atenția, creativitatea și îndemânarea participanților. Activitățile își propun explorarea peisajelor citadine și a împrejurimilor Băii Mari, reprezentate de-a lungul timpului în mii de opere de artă, și reinterpretarea lor prin tehnici de modelaj care utilizează materiale diverse.

Proiecții de filme tematice:

Profităm de blândețea serilor de septembrie și vă chemăm la film: vieți de artist și picturi celebre proiectate în trei spații alese pe sprânceană!

Vânătoare de comori:

Poveștile neștiute ale orașului se-ascund în clădirile istorice, sunt țesute în pânzele picturilor și păstrează aerul boem al miilor de artiști veniți la Baia Mare. Toamna aceasta vom porni la pas, ghidați de indicii, să le descoperim pe toate. Vă spunem mai multe în luna octombrie!

Safari urban:

Echipați cu aparate foto, la finalul toamnei pornim cu toții în safari! Vânăm peisajele citadine din picturile lui Hollósy & discipolii săi! Pe locuri, fiți gata… mai e puțin!


Lansarea proiectului

Evenimentul de deschidere a proiectului a avut loc în 15 august. Odată cu redeschiderea galeriilor, muzeul nostru a prins din nou viață. Bucuroși de oaspeți, v-am întâmpinat cu lucrări văzute și nevăzute, cu răcorire și răcoare, cu atmosferă și efecte speciale. Am conceput și proiectat o animație inspirată din patrimoniul Centrul Artistic Baia Mare.

Primele imagini arată, misterios și surprinzător, lansarea proiectului Artă-mă. Animația originală reunește alegoric motive, metafore și imagini inspirate din lucrările Centrului Artistic. Proiectată intr-un cadru restrâns, acompaniată de sunete de duduc și fluierașe, urmează să fie publicată online și… nu numai! Dacă v-am stârnit curiozitatea, va invităm sa stati cu ochii in patru: pe conturile noastre de social media si prin oraș! Nici nu știți ce v-am mai pregătit!


Descrierea proiectului

Reunite sub conceptul Artă-mă, activitățile proiectului își propun, prin metode inovatoare și experiențe imersive să își apropie publicul băimărean. Acțiunile voluntarilor Yellow Shirts și ale partenerilor vor rupe monotonia cotidiană, vor atrage membrii comunității și îi vor implica în ateliere de modelaj, de pictură, vânători de comori, proiecții de filme tematice și chiar într-un safari… urban, în căutarea peisajelor citadine.          Proiectul debutează la mijlocul lunii august cu lansarea unei animații video la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», pe care o veți putea urmări în mediul virtual, pe rețelele de socializare. Suficient de surprinzător încât să vă atragem atenția, sperăm să va menținem interesul pe toată durata proiectului, până în luna decembrie.

Perioada de desfășurare a activităților este 15 august – 12 decembrie 2021, iar scopul “Artă-mă” constă în promovarea patrimoniului cultural al Băii Mari din perspectivă artistică, în vederea creșterii nivelului de educație plastică și dezvoltării unui sentiment de patriotism local la nivelul comunității. Pe termen lung, urmărește implicarea mai activă a locuitorilor în viața cetății, educarea și dezvoltarea spiritului civic și cultural. 

Proiectul este finanțat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități (program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea) și de Municipiul Baia Mare (finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în domeniul cultură). 

Comments are closed.