Contribuții la reconstituirea primei etape a istoriei mișcării artistice de la Baia Mare (1896-1901)

Articolul publicat de istoricul și criticul de artă, dr. Tiberiu Alexa, în revista științifică Acta Mvsei Porolissensis [1] își propune reconstituirea primei etape a istoriei mișcării artistice de la Baia Mare, când Simon Hollósy, însoțit de István Réti și Béla I. Grünwald soseau de la Munchen, iar acestora li se alătura János Thorma, întors de la studii din Londra.

Studiul prezintă rezultatele cercetării primare privind anii de întemeiere a Fenomenului Artistic Centrul Artistic Baia Mare, relevând și componența grupului de artiști veniți – din întreaga lume (Europa, Australia, Statele Unite ale Americii) – să studieze la școala lui Hollósy (1896-1901).

Cercetarea este disponibilă integral aici, în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, în revista digitizată Acta Musei Porolissensis. Biblioteca digitală cuprinde o colecție de publicații românești din domeniul științelor umaniste, culturale și sociale și este o bază de date administrată de Institutul Național al Patrimoniului.[1] Alexa, T. (1986). Contribuții la reconstituirea primei etape a istoriei mișcării artistice de la Baia Mare (1896-1901). În: Chirilă, E., Cirți, V., Cosma S., Matei, A.V., Goia, I.A. & Gudea, N. (Eds.) Acta Musei Porolissensis. Zalău: Muzeul de Istorie și Artă din Zalău, pp.745-772.  

This entry was posted in Artiştii Şcolii Hollosy la Baia Mare and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.